Laatua ja luonnonmukaisuutta modernein menetelmin

Lammastila SikkaTalu on helmikuussa 2006 perustettu, lammastalouteen erikoistunut maatila. Tila sijaitsee Naantalin saaristossa Rymättylässä, Otavan saaressa. Liikeidean perustana on alkuperäisympäristössään kasvatettu ahvenanmaanlammas ja lypsyyn jalostettu itäfriisiläinen maitolammas.

Kahden hengen maatalousyritys

SikkaTalu työllistää kaksi henkilöä, Katjan ja Alarin. Molemmat ovat suorittaneet viljelijän tutkinnon vuonna 1993 V-S maaseutuoppilaitoksessa Vehmaalla. Katjalla on bioalan koulutusta sekä työkokemusta ja on suorittanut Agrologi AMK -tutkinnon Mustialassa. Alar on kouluttautunut ja työskennellyt kaupan ja hallinnon alalla, sekä suorittanut maatalouden opintoja Tihemetsan maatalousopistossa.

Laajat luonnonlaitumet ja paljon tilaa

Lypsyuuhet ja karitsat viettävät kesänsä monilajisilla pelloilla ja peltosaarekkeilla.  Joutilaat uuhet ja pässit hoitavat perinnebiotooppeja merenranta- ja metsälaitumilla. Tilan peltoja on alusta saakka viljelty luonnonmukaisesti, virallisesti ne siirtyivät luomuvalvontaan 2008. Eläimet siirtyivät luomuun 2012. Eläinmäärä on mitoitettu niin, että lampailla on talviaikaan lampolassa paljon tilaa ja ne voivat kulkea vapaasti lämpöeristetyn ja eristämättömän tilan välillä. Lisäksi eläimet pääsevät vapaasti ulos, ainoastaan tiineet uuhet oleilevat pelkästään lampolan sisäosissa.  Kesällä tyhjä, pesty lampola toimii lypsyasemana.

Lihaa, maitotuotteita ja tutkimuspalveluja

Saaristolaistiloille tyypillisenä jaamme toimintamme erilaisiin osa-alueisiin ja jatkojalostamme tuotteita myös itse. Lihaa on on pääosin tarjolla ravintoloiden ruokalistoilla, jugurttia saa K-kaupoista ympäri Suomen. Tarjoamme myös erilaisia tutkimuspalveluja yrityksille ja yliopistoille.

Vähemmän  ja parempaa

Yritystoimintamme perustuu eläinten ja ihmisten hyvinvointiin. Haluamme mieluummin tehdä vähemmän parempaa ja huolellisesti. Emäntä haaveilee sadasta uuhesta, mutta 150 uuhen määrä on tällä hetkellä muuhun tuotantoon suhteutettuna sopiva. Alkuperäisrotujen säilyttäminen, perinnemaisemien hoito ja luomuviljely tukevat yrityksemme arvomaailmaa.

SikkaTalu kuuluu lammastalouden valtakunnalliseen tuotannontarkkailuun. Tila on tehnyt kunnaneläinlääkärin kanssa vapaaehtoisen terveydenhuoltosopimuksen (ETU).