Ahvenanmaanlammas

Perinnemaisemien persoonallinen hoitaja

Ahvenanmaanlammas on muinainen lammasrotu, joka on säilyttänyt alkukantaiset ominaisuutensa saariston eristyksen suojissa. Rotua kutsuttiin aikaisemmin saaristolampaaksi ja kun se tutkimusten myötä tunnustettin virallisesti omaksi lammasrodukseen, annettiin sille rotunimeksi ahvenanmaanlammas.

Nämä saariston vilkkaat selvityjät ovat erinomaisia perinnemaisemien hoitajia. Ne valitsevat ravinnokseen mielellään yrttikasveja, lehdeksiä ja niittykasvillisuutta. Luonteeltaan saaristolaiset ovat uteliaita ja ketteriä eläimiä. Ne nauttivat saadessaan hypellä vuohimaisesti kiveltä toiselle ja vaeltaa laiduntaessaan suurien alueiden läpi.

Yksilöllisiä ja monimuotoisia

Ahvenanmaanlampaat ovat hyvin persoonallisia. Katraasta löytyy aina mm. yksilöitä, jotka eivät laumaannu vahvasti. Tämä auttaa lampaiden levittäytymisessä luonnonlaitumille, parantaen näin laitumen hoitoa ja estäen eroosion syntyä. Rodun yksilöt ovat myös ulkonäöltään monimuotoisia, kahta saman näköistä on vaikea löytää.

Kesälaitumelle mantereelle

Päinvastoin kun yleensä, lampaamme lähevät kesälaitumelle saaristosta mantereen puolelle.  Laidunnus tapahtuu pääasiassa Raisionlahden perinnebiotoopeilla toukokuun alkupäiviltä aina lokakuulle asti. Raisionlahti on luokiteltu valtakunnallisesti arvokkaaksi lintuvedeksi ja se on mukana valtakunnallisessa lintuvesien suojeluohjelmassa. Raisionlahti on linnuille tärkeä pesintäalue ja muuttolintujen levähdyspaikka. Alue on luokiteltu myös paikallisesti arvokkaaksi ja laiduntaminen lisää alueen arvoa. Lisäksi eläimiä on maisemanhoitotehtävissä kotitilalla Rymättylässä. 


Uhanalaisuuden selättänyt alkuperäisrotu

Rekisteröityjen tietojen mukaan vuonna 2001 karitsoi ainoastaan 150 ahvenanmaanlammasuuhta. Vuonna 2006 kun aloitimme ammattimaisen kasvatuksen oli lukumäärä noin 600 uuhta ja vuonna 2008 jo yli 900 uuhta. Tällä hetkellä rekisterissä on kaikenkaikkiaan reilusti yli 1000 uuhta, joista suurin osa karitsoi vuosittain. Koemme hyvin tärkeäksi olla mukana ylläpitämässä tätä kotimaista alkuperäisrotuamme.

 

Saaristolaistuneet tuontirotumme

Jotta oppisimme jalostamaan tätä oman alueemme lammarotua vieläkin paremmin, olemme hankkineet joukkoon maailman valtarotujen edustajia. Noin 30 itäfriisiläistä maitolammasta tuki maidontuotantosuuntaa sen alkumetreillä ja toimi referenssinä moniin tutkittaviin ominaisuuksiin. Tällä hetkellä itäfriisiläisiä kasvatetaan paitsi puhdasrotuisena myös erilaisina risteytyksinä, jolloin päästään kokemaan erilaisten rotujen ominaisuuksien periytymistä.  Pässirotumme ovat ahvenanmaanlampaan ja itäfriisiläisen lisäksi dorper ja texel. Siemenenä on tuotu maahan border leicesteriä. Tavoitteemme on saada maidontuotantoon terveitä ja pitkäikäisiä yksilöitä. Lammasrodut ovat keskenään kovasti erilaisia. Uskomme, että opettelemalla muita rotuja opimme samalla myös lisää saaristomme omasta alkuperäisrodusta!