Lampaanmaito

Lampaanmaidon tuottaminen on uutta Suomessa ja saaristolaisrotumme lypsämistä maitomääristä tai maidon koostumuksesta ei ole tutkittua tietoa. Tässä tuotatosuunnassa olemme saaneet toteuttaa omaa kiinnostustamme tietynlaiseen pioneerityöhön, joka motivoi meitä arkityön keskellä. Juustokokeiluja aloitettiin yhteistyökumppanin kanssa jo vuonna 2011 ja varsinainen lypsytyö alkoi vuonna 2012. Alkuperäisrotumme lisäksi lypsypöydällä on vuodesta 2014 lähtien ollut mukana itäfriisiläisiä maitolampaita, jotka tukivat tuotantosuuntaa ja myös antoivat tärkeää vertailuaineistoa eri ominaisuuksien suhteen. Vuodesta 2016 lähtien maidontuotannossa on pääasiassa itäfriisiläisiä lampaita, mutta aina muutamia saariston alkuperäisrodun edustajia on lypsypöydällä mukana parantamassa maidon pitoisuuksia! Eri lammasrotujen erot maidon ominaisuuksien suhteen ovat edelleen kinnostuksen ja kehityksen kohteenamme.

Vuonna 2015 aloitimme Utu-lampaanmaitojäätelön valmistuksen omassa elintarvikehuoneistossa ja vuonna 2016 tuotevalikoima lisääntyi lampaanmaitojugurtilla. 2017 saimme elintarviketilalle laitoshyväksynnän ja aloimme harjoittelemaan juustontekoa.  Lampaasta on moneksi! Toivomme että muutkin innostuisivat tuottamaan lampaanmaitoa, jonka koostumuksen erityisyys tulee esille joka kerta kun koikeillaan uusia tuotteita.